Flo Jonsson vänder blad

ons 10 nov, 2010

027c7509 bf89 44f0 8439 97f51950c029

Flo Jonsson vinner SM på 1500 m i Karlstad 2004. Foto: Tommy Berlin

Vår medeldistansare Flo Jonsson knockoutstartade sin karriär i Spårvägen med att första dagen som medlem vinna 1500 m på inne-SM i Sätrahall 2003. Det blev början på en lång och framgångsrik karriär med en lång rad SM-medaljer och landslagsuppdrag. Men nu åker spikskorna in i garderoben eftersom Flo valt att avsluta elitsatsningen.

Bakom beslutet ligger de senaste säsongernas ständiga problem med vader och hälsenor. En säker sistasträcka på 3x1500 m i Karlstad förra året gav Flo hennes sista SM-guld men resultaten blev inte vad hon hoppats på.
– Jag kom elva på  1500 på SM i Malmö och det var ju inte där jag ville vara så då började den inre motivationen tryta, förklarar Flo som fyllde 32 i vintras.
Spårvägen var inget självklart val när hon kom in på Idrottshögskolan i Stockholm och skulle flytta från Ärla IF i Eskilstuna. Hon hade träffat tränaren Kent Claesson några gånger och delat rum med långdistansaren Heléne Willix på inomhusfinnkampen i Umeå 2001 (”hon ville gå ut och shoppa samma eftermiddag som vi skulle tävla på kvällen”).
– Jag kollade runt lite hur det såg ut men det som vägde över till Spårvägen var att jag fick nära från plugget till Stadion och Spårvägens träningslokal i T-bana Stadion. Hade det funnits lika många tjejer då som nu hade valet varit ännu enklare.

Måna löpartjejer i Spårvägen
Den generation som Flo är en del av innehåller sådana som Marlin Brown, Lisa Wiklund, Rebecca Ringström-Larsson, Malin Kemi, Annika Gerner och Anja Lindberg för att nämna några. De har inte bara bidragit till mängder av lag- och stafettmedaljer utan de har tack vare sina personliga egenskaper skapat en väldigt positiv atmosfär som gjort att alla fått ovanligt långa karriärer.
– Även om elitsatsningen håller på att taggas ner av olika skäl är vi fortfarande socialt mycket tajta, poängterar Flo Jonsson.
Bjarne Thysell upptäckte Flos fallenhet för löpning när han var idrottslärare på Malmaskolan i Malmköping. Då var hon tretton år. Nästa steg blev helt logiskt Ärla IF.
Efter några år med Bjarne (”ganska enahanda och mycket uthållighet”) hamnade hon hos Bengt Kanmert-Gustafsson.
– Då fick jag en mer varierad träning men fortfarande ingen styrka. Marlin Brown brukade skratta åt mina svaga ben. Riktig löpstyrka började jag inte köra förrän jag kom till Spårvägen och fick Kent Claesson som tränare.
De sista två åren fick hon hjälp av Håkan Kaneberg i sin jakt på resultat.

Tre SM-guld och sex landskamper
Meritlistan upptar bland annat tre SM-guld (två inne och ett ute), tre finnkamper och tre starter i Europacupen.
– Finnkampen och Europacupen är oerhört starka upplevelser som jag kommer att minnas länge. Allra mest Europacupen i Malaga 2006 då jag hängde med tre tjejer som gjort under fyra minuter första åttahundra även om jag insåg att de bara lallade.
Flo Jonsson har lagt en stor av sitt liv på löpningen, något som det ska bli ändring på.
– Jag ska släppa det livet ett tag i varje fall även om jag fortsätter att träna. I juni blir jag klar sjuksköterska, har bara en C-uppsats kvar, och de norska lönerna lockar. Barn känns också lockande även om jag är singel just nu.
Hon utesluter inte helt att hon återkommer till löpningen och friidrotten men i så fall på asfalt.
Tack vare sina personliga rekord – 2:06.76 på 800 (2006), 4:15.19 på 1500 m (2007) och 9:25.45 på 3000 m (2004) – kommer Flo Jonsson att hänga kvar på Spårvägens tio-bästa-listor i många, många år.

Artiklar i Spårvägen-arkivet
ISM-guldet på 1500 m i Sätra 2003
1500 m-guldet i Karlstad 2004
ISM-segern på 1500 m i Malmö 2005

Jan Ahlström